Desember er en travel måned for vektere. Kanskje den travleste i året. Julebord og juleshopping er to utfordringer. Vi har nettopp hørt og sett «Black Friday» hvor handlende går amok. I desember stjeles det for store summer i de forskjellige butikker i kjøpesentrene.

Det er en utfordrende måned for vektere. Dere er de som må stå i første rekke uansett om det er på utested eller i kjøpesenter. Dere må holde orden på køen så det ikke oppstår skader, men også for å unngå at noen sniker seg foran andre. Dere er ansvar for rettferdigheten og orden der og da.

Alkoholen bedøver, sløver og gjør at den enkelte handler irrasjonelt. Det er kaldt og folk er utålmodige. Dere møter en ny type gjester som ikke kjenner kodeksen i dagens uteliv. Det vil kunne føre til konfrontasjoner og slagsmål som igjen krever mye av den enkelte. Politiets kapasitet er sterkt begrenset noe som gjør at dere kan ikke regne med rask assistanse.

Dere skal ha kontroll på situasjonen og dere må gjøre det rette. Det er viktig å huske det elementære. Alt du gjør blir vurdert med kritisk blikk i ettertid!

Grunnregelen er alltid, vær høflig og rolig, unngå å hisse deg opp, men samtidig grip inn om du eller andre blir utsatt for vold.

Er vilkårene tilstede, har du lov til å pågripe?

Har du selv sett det som angivelig har skjedd?

Tenk før du handler!

Vær nøytral og ikke ta parti!

Husk hva du har lært om nødverge –  bruk aldri mer makt enn det som er nødvendig!

Husk at du kan pågripe en person som du ser gjør en alvorlig straffbar handling. Er noen i ferd med å skade deg eller andre har du rett til å hjelpe til.

Noter eller skriv ned det som har skjedd, eller lese inn detaljene som er nødvendig. Husk hva du har lært. Dokumentasjonen eller rapporten du skriver er et viktig hjelpemiddel når du må forklare deg om hvorfor.