Pro Sec leverer i dag sikkerhetstjenester til ca. 90 % av alle konserter med internasjonale artister, og er landets ledende leverandør av sikkerhet til festivaler og musikkarrangementer.

Vi møter Henning Kristiansen – mister Pro Sec personlig – på hans kontor på Ryen i Oslo for å få høre mer om historien bak vaktselskapet han er operativ leder for.

 

 

Hvordan ble Pro Sec etablert?

Henning forteller at Pro Sec ble startet på slutten av 70-tallet av personer med lang erfaring fra sikkerhetsbransjen, med blant annet ansvaret for vaktholdet på Gunnar Eides arrangementer – nå Live Nation.

– Den gangen var det Ekeberghallen, Drammenshallen og Skedsmohallen som var aktuelle arenaer for konserter med internasjonale artister, forteller Henning.

På 80-tallet åpnet også Oslo Spektrum, der Hennings eget selskap Personellsikring fikk kontrakten for sikkerheten. Den gangen var Pro Sec inne som leverandør til Live Nation innen show- og artistsikkerhet.

– Jeg foreslo da at vi inngikk et samarbeid, der Pro Sec tok artistsikkerheten og mitt selskap tok ansvaret for publikumsikkerheten. Og siden Oslo nå hadde fått en storstue for konserter ble det mange arrangementer etter hvert, sier Henning.

Samarbeidet gikk så bra mellom daværende Pro Sec og Personellsikring at samarbeidspartnerne ble enige om å danne et aksjeselskap sammen under navnet Pro Sec Professional Security.

– Da jeg kom inn i selskapet omsatte Pro Sec for ca 1 million kroner. Og siden den gangen har veksten for både oss og bransjen økt dramatisk, fra en tid da artistene tjente pengene sine på platesalg, til nå, da det er turnéer og konserter som skaper inntektene.

I dag har Pro Sec en omsetning på ca 26 millioner kroner, der konsertsikkerhet alene utgjør ca 20 millioner.

 

Hva fikk deg til å gå fra politiet til eget vaktselskap?

– Etter 10 år i politiet, de siste årene i politiets beredskapstropp, fikk jeg en avtale om vaktholdet i hovedkontoret til Thon. Og på oppfordring fra Halgrim Thon, nevøen til Olav Thon, startet jeg et vaktselskap i 1987, da han mente at behovet for sikkerhetstjenester var så stort, forteller Henning.

Så åpnet Arkaden, og etter hvert også Oslo City. Så kom det ene kjøpesenteret etter det andre på løpende bånd, og Hennings vaktselskap hadde etter hvert vaktholdet i de fleste store kjøpesentrene i Oslo.

 

Hvor mange jobber i Pro Sec i dag?

– Vi er 4 som jobber fulltid, mens vi totalt har rundt 300 vektere i staben som i løpet av året har oppdrag hos oss. Og oppdragene har vært fra et vaktbehov på 2 vektere til opp til 350 vektere på ett arrangement på Valle Hovin.

Men dette må jo kreve et ganske avansert logistikk?

– Ja, vi har et suverent logistikkprogram. Alle som jobber for oss kan registrere seg som interessenter på konkrete vekteroppdrag i vårt bookingsystem, og når det nærmer seg konserttidspunktet plukker vi ut vektere vi mener passer for oppdraget, sender forespørsel på sms, der hver enkelt bekrefter om de vil ha oppdraget innen 24 timer. Da har vi alt vi trenger for å lage en komplett vaktliste til hvert enkelt arrangement. Vi har også mange faste avtaler som ruller og går med oppdrag nærmest daglig, som Rockefeller, Sentrum Scene og Parkteatret, sier Henning, tydelig fornøyd.

Henning forteller at de i en travel vårperiode kan vi ha fra 8 til 14 arrangementer samtidig. Og det sier seg selv at dette krever et topp logistikksystem.

Alle arrangementer har vel sine spesielle utfordringer?

– Ja, helt klart. Derfor forsøker vi alltid å levere den type vektere som passer best til hvert enkelt arrangement. Alt fra personlige vaktoppdrag for 4 mann i mørk dress til 30 vektere på en rockekonsert i Oslo Spektrum. Spennvidden er stor.

 

Blir det mye administrasjon og kontorjobb på deg?

– Nei, jeg jobber stort sett bare ute, enten med prosjektering og kundekontakt eller med gjennomføring som operativ leder eller sikkerhetssjef. På den måten har vi gjennom alle år klart å opprettholde vår posisjon. For personlige relasjoner og nærhet til der det skjer betyr veldig mye i denne bransjen, påpeker Henning.

A-ha er også en del av din historie?

– Ja, i 2000 ble jeg med a-ha på turné rundt i verden i 10 fantastiske år. Og nå er de i gang igjen, smiler 58 år gamle Henning Kristiansen, som på lik linje med a-ha ser for seg mange flere gode år i bransjen.

 

Men hvem skal en dag overta etter deg da, Henning?

– Tja, jeg har jo to sønner som begge har relevant utdannelse og bakgrunn. Så vi får se. Jeg har ingen planer om å gi meg med det første.

Les mer om Pro Sec Professional Security ved å klikke her!
Les mer om Sikkerhetsakademiets vekterutsdanning ved å klikke her!
Les mer om å starte eget vaktselskap ved å klikke her!