Marianne Bakkan oser av begeistring når hun blir bedt om å beskrive hvordan det er å være vekter. For ingen er vel bedre kvalifisert til å si noe om vekterjobben enn en som faktisk jobber som vekter – og er så glad i jobben sin!

Hva var det som fikk deg til å ville bli vekter?

– Jeg arbeider i psykiatrien, og jeg ble forespurt om jeg kunne ta en helg som ordensvakt på et stort utested. Jeg valgte selvfølgelig å si ja, og syntes det var en så utrolig interessant erfaring. Jeg skjønte at dette var perfekt for meg, sosial som jeg er.

Det er så mye flott ungdom der ute, og masse nye mennesker man får kontakt med i vekterjobben. Derfor valgte jeg å ville ta vekterutdannelsen.

Jeg ante ikke hvor jeg skulle henvende meg, så jeg søkte på nettet for å finne et bra kurssted.. Det endte med at jeg tok VK 1 (vekterkurs modul 1) hos Securitas i 2013. Året etter tok jeg VK 2 og 3 her hos Sikkerhetsakademiet.

 

Hva er bakgrunnen din?

– Den er omfattende! Det er utrolig mye jeg har rukket å gjøre til nå i livet mitt. Jeg er utdannet barne- og ungdomsarbeider, har drevet fotoforretning, kjørt drosje, jobbet på et krisesenter i 5 år, jobbet i Barnevernet, og jeg har vært hjelpepleier i psykiatrien i 11 år. Og kombinasjonen hjelpepleier og vekterjobben er perfekt for meg.

Mye av det jeg har lært som hjelpepleier kan jeg bruke i vekterjobben, og omvendt. Perfekt miks, spør du meg! Hvis noen skader seg vet jeg hva jeg skal gjøre. Så når noe skjer på utestedene der jeg er ordensvakt roper alltid de andre vekterne på meg.

 

Hvordan er det å være kvinnelig vekter?

– Jeg synes det går veldig bra. Som kvinne blir jeg nok ikke oppfattet så truende, og ingen skal teste meg eller prøve seg på en måte enkelte vil gjøre overfor en mannlig vekter. Selvfølgelig har jeg vært med på å ta tak i ting som har skjedd, men oppstår det en aggressiv konflikt mellom en mannlig stor ordensvakt og en gjest – og jeg bryter inn og bryr meg – da roer alltid gemyttene seg ganske raskt. Så min erfaring er at en kvinnelig vekter kan påvirke en oppstått situasjon på beroligende og forebyggende måte.

 

Hva slags oppdrag får du?

– Jeg har hatt flest oppdrag som ordensvakt, men jeg har også vært vekter på fotballkamper og konserter. Yrket er veldig fleksibelt. Man kan i stor grad velge selv hvor mye man vil jobbe, og hvilken type oppdrag man vil ha. Vekterjobben er også en perfekt jobb ved siden av et annet arbeidsforhold, eller ved siden av studiene.

 

Hva er det fineste ved å være vekter?

– Det er uten tvil å møte nye mennesker, være sosial og prate med folk. Jeg er veldig glad i yrket mitt, og jeg blir mer og mer glad i jobben som vekter for hver dag som går, faktisk!

I høst startet jeg et eget firma i Hønefoss – NOR Security – og det er bra med oppdrag, både innen alle typer kulturarrangementer, konserter med artister jeg selv liker, og som ordensvakt på utesteder.


Er du glad i mennesker kan jeg anbefale vekterjobben på det varmeste!


Les mer om Sikkerhetsakademiets vekterkurs ved å klikke her!
Klikk her og se aktuelle, ledige vekterstillinger på finn.no!