«Herremin for et kjempebra kurs igår. Jeg klarer bare ikke slutte å skjelve. Det var punkter som ble rørt som ikke har vært åpne på ganske lenge. GØY GØY GØY.»

Dette var meldingen vi fikk fra Benedicte Bye Staavi dagen etter at hun var med på selvforsvarskurset ledet av instruktør Ståle Barreng her i Sikkerhetsakademiet. Benedivte forteller at hun jobber som leder av puben Kooperativen i Hønefoss, og at hun daglig bruker alt hun lærte på selvforsvarskurset.

 

Hvordan fikk du vite om selvforsvarskurset?

– Jeg kom borti kurset fordi jeg var på et håndjern- og konflikthåndteringskurs, der selvforsvarskurset ble presentert. Og da jeg skjønte at instruktør Ståle Barreng også skulle holde dette kurset meldte jeg meg på med en gang, forteller Benedicte.

 

Hva er det viktigste du fikk med deg fra kurset?

– Det beste med kurset for meg var at jeg fikk en ny bevissthet på hvor mye JEG betyr, den personen jeg er og hvordan jeg fremstiller meg offentlig ute blant folk. Og Ståle lærte meg hvordan jeg kan styrke meg selv ved å endre småting jeg til daglig ikke tenker over.

 

Hvordan bruker du din nye bevissthet i hverdagen?

– I min jobb i utelivsbransjen er jeg i kontakt med veldig mange forskjellige typer mennesker hele tiden. Jeg bruker mye av det jeg har lært når jeg er på jobben, og er bevisst på å utstråle en trygghet når jeg tar kontakt med folk i ulike situasjoner. Det handler i første rekke om å ha respekt for meg selv, og være bevisst på alt jeg lærte av Ståle på kurset i forhold til kroppsholdning og hvor jeg plasserer meg i rommet og forhold til den jeg henvender meg til osv.

 

Hva har kurset gjort med ditt eget syn på deg selv?

– Kurset gjorde meg bevisst på å ha en riktig holdning i forhold til mine grunnverdier og hva jeg står for, og at jeg utstråler en naturlig trygghet og selvsikkerhet fordi jeg viser meg selv den respekten jeg fortjener. Før kurset tenkte jeg ikke så mye på hva jeg sendte ut av signaler. Så dette ble en aha-opplevelse for meg. ”Ops…er det sånn andre kan se meg og oppfatte meg?”
Ståle fikk formidlet dette veldig klart. Han utfordet meg virkelig, og han fikk meg til å våkne og se meg selv på en ny måte.

 

Så det handler om å gå fra å være et offer til å bli sjef i eget liv?

– Er du engstelig vil omgivelsene oppfatte det og forholde seg til deg utfra at du nærmest er et offer før ting har skjedd. Min egen erfaringsbakgrunn gjorde at jeg nok var en hardere nøtt å knekke enn de andre på kurset. Så Ståle måtte ta litt hardt i, for å si det sånn. Og jeg fikk en bekreftelse på at ting jeg har vært utsatt for i livet mitt var feil, og at jeg aldri skal la det skje igjen.

 

Men dere lærte også noen selvforsvarsteknikker?

– Etter teorikurset gjennomgikk vi i den praktiske delen noen enkle øvelser og selvforsvarsteknikker. På kurset var det mange av jentene som kanskje så pinglete ut, men som faktisk fikk ut mye mer av sin naturlige kraft enn de selv var klar over at de hadde.

 

Selvforsvar handler i første rekke om å utstråle trygghet, ikke sant?

– Helt klart. Og jeg har blitt en mye tryggere person, i motsetning til før, da jeg var mer skeptisk til mennesker jeg traff. Det er jo mørkt når jeg går hjem fra jobben, og det er godt å ikke lenger kjenne på den frykten jeg hadde for at noen skulle følge etter meg og gjøre meg noe vondt, avslutter en ydmyk, men sterk Benedicte Bye Staavi.

 

– Nå gleder jeg meg bare til ordensvaktkurset jeg har meldt meg på hos dere!

Les mer om vårt selvforsvarskurs ved å klikke her.